dzivoviegli.1s.lv

 

Arī Tu vari cept garšīgu saldskābmaizi :)


Vai zini, kas šo pelēcīgi nomākušos dienu padarītu mazliet saulaināku?-Tikko no cepeškrāsns izņemta paplāte ar maizes kukulīšiem un pilnīga svētlaime, kad visa māja smaržo pēc maizītes. Arī Tu vari sevi un savus mīļos iepriecināt. Vajadzīga ir tikai mīlestība un labā griba. Un jā, arī daži produkti nepieciešami un cepeškrāsns, kurā Tu labprāt kaut ko izcep.

 

Gribu tikai uzreiz Tev pateikt, ka es neesmu gatavošanas lielmeistars un arī neesmu mācījusies kulinārijas skolās. Ir lietas, ko es ikdienā daru virtuvē un tās man patīk un padodas. Šeit es uzrakstīšu kā es cepu maizīti, bet, ja Tev ir kādi citi padomdevēji vai Tu jau pati cep, tad, protams, vari izvērtēt un rīkoties pēc sava prāta:)

 

Saldskābmaizes cepšanai ir 3 posmi: ieplucināt maizi, samīcīt maizi, cept:)
Mīklu ieplucinu parasti vakarā un mīcīšanu un cepšanu tad nākošajā dienā. Ja ieplucināšanu veicu no rīta, tad mīcu ne ātrāk kā pēc 6-
8 stundām.
Saldskābmaize=salds+skābs+maize.


Ja maizīti cepsi pirmo reizi, tad vispirms ir jāsagatavo ieraugs
Un pēc katras cepšanas Tu atstāsi mīklas pikuci, kas atkal nākošajā reizē būs kā ieraugs.

Tātad ieraugu gatavo kādā palielākā bļodiņā vai burciņā. Ielej apmēram krūzes tiesu siltu ūdeni, klāt pievieno 1/3 spiesto raugu, 2-3 tējkarotes cukuru un arī miltus, visu samaisi tādā nebiezā putriņā. Tad atstāj ieraugu siltumā. Tas putosies, rūgs un strādās, un nāks arī pāri, ja trauks būs par mazu. Tad nākošajā dienā ieraugs būs labi uzrūdzis un gatavs lietošanai. 


Ieplucināšana:

Lielā bļodā(es izmantoju māla bļodu)ieber apmēram 2palielas tējas krūzes(ar kaudzi) rudzu miltussauju ķimenes (es lieku arī saulespuķu sēkliņas apm 100-150g, citi liek rozīnes, aprikozu gabaliņus, vai citādākas sēkliņas)
To visu apleju ar 1,2-1,5 litri vārošu ūdeni (pirmajā receptē ko saņēmu ir 2 krūzes milti un 1litrs ūdens). Izmaisu, lai izklīst kunkuļi. Izveidojas tāda pabieza putriņa(biezums tā kā biezputrai, ja ir pa šķidru, tad mazliet pieber miltus, ja otrādi, tad vēl vārošu ūdeni).
Tad ik pa brīdim apmaisu un sagaidu, kad būs atdzisusi - silta, nevis karsta(ar karoti uzmanīgi pielieku pie lūpām , lai saprastu vai nav par karstu, jo raugu karstā nedrīkst likt).
Tādā siltā mīklā lieku iekšā ieraugu un vienmērīgi izmaisu(Ieraugu ātrāk izņemu no ledusskapja (ja atceros, tad jau no rīta), lai atmostas un sāk darboties. Citreiz no ledusskapja izņemu tikai pirms ieplucināšanas). Pēc rauga ielikšanas mīkla paliek gaišāka un mazliet šķidrāka.
Apsedzu mīkl
as bļodu ar dvieli un lieku siltā vienmērīgā temperatūrā uz nakti, lai ieskābst. Es iesēdinu mīklas bļodu lielajā sēžammaisā bedrītē un pārsedzu ar kārtīgu segu. Citi ietin vairākās segās no apakšas un augšas.


Mīcīšana:

(kamēr mīcīšu, mīklas guļamvietu maisā vai segās aizpakoju ciet, lai nepaliek vaļā un nedziest).
 Pievienoju mīklai šķipsnu sāli4-5saujas cukuru -apmēram 0,5kg.(citi ber cukuru mazāk, bet mums garšo salda maizīte)un tad klāt kviešu miltus(nezinu, cik daudz, bet domāju, ka vismaz 1kg tur aiziet). Maisam ar karoti, kamēr mīkla ir bieza.
(citi mīca kā senos laikos ar rokām, bet mēs ar koka karoti. Man tā mazāk spēka, to visbiežāk dara Ingars.) Ja mīkla būs par cietu, tad izcepoties maizīte būs sausa. Ja mīkla būs par mīkstu, tad uzliekot uz pannas kukulīši izplūdīs. Biezums tāds, ka tu gribētu uztaisīt futbola bumbu, bet mīkla apmēram  uz 1/3 nedaudz iesēstos un paliktu tāda plakanāka, bet neizplūstu kā plācenis)
Virspusi bļodai pielīdzinam ar ūdenī samērcētām rokām. tad pārberu plānā kārtiņā miltus un lieku visū atkal to dvielīti. iepakoju atpakaļ siltajā vietiņā.Lai labāk rūgtu, citi zem bļodas paliek sildāmo spilvenu vai termoforu (lai ir labs siltums, nevis karstums). Man tā nav, es maisā blakus bļodai lieku karsta ūdens pudeles. Tad ir labāks siltums un labāk rūgst. 
Maizi atstāju uzrūgt uz 1,5-2stundām(citi raudzē pat 4 stundas).

Cepšana:

Es cepu maizīti apmēram 220 grādos standarta režīmā, kur augšu un apakšu silda. 10 minūtes vispirms uzkarsēju cepeškrāsni.
Uz pannas uzklāju cepampapīru. Tad saslapinu zem vēsa ūdens visu laiku rokas, lai mīkla nelīp tā klāt. Apmēram uz pusēm atdalu mīklu, sākumā tikai ieliekot slapjas rokas pa vidu, tad atkal ar slapjām rokām (tā kā 2 kausiem pretī) paņemu 1/2 mīklas un lieku vienā pannas malā kā garenu kukulīti, tad blakus otru pusi mīklas.
Svarīgi, lai bļodā paliek vēl mīkla, ko sakasīt priekš ierauga nākošajai reizei (vismaz ½ no puslitra burciņas). Tad atkal ar slapjām rokām abus kukulīšus pielīdzinu, atdalu, ja sagājuši kopā, mazliet vēl piekoriģēju mīklas daudzumu, ja nav vienmērīgi. Lieku cepeškrāsnī (uz 3.plauktiņa no apakšpuses). Cepu 55 minūtes, pēc tam izņemu, ar aukstu ūdeni slapinu roku un nomazgāju abus kukulīšus no virspuses. Apsedzu ar pāris dvieļiem visu pannu un atstāju, lai atdziest.(Citi liek kukulīšus uz dēļa vai plaukta un sasedz ar segām).    Tad kad vairs nav karsta, tad lieku kukulīšus maisiņos, lai garoziņa paliek mīkstāka.
Bļodā palikušo mīklu sakasu trauciņā, uzlieku vāku virsū un lieku ledusskapī, lai raugs nomierinās un guļ. Bet ļoti bieži man pārnāk ledusskapī pāri, tad sabāžu atkal atpakaļ un vāciņu virsū (skrūvējamo vāku stikla burkai nepiegriežu, bet tikai uzlieku virsū).

Kādreiz kukulīši kaut kā neizcepās un palika tāda kā sakritusi kārta, reizēm arī ļoti sasprēgāja. Domāju, ka karstums bija pārāk mazs. Ja mīkla pārāk mīksta, tad viņi saaug ļoti kopā, bet garšīgi ir tāpat.  Man labāk patīk, kad mīkla labāk mīkstāka nekā par cietu. Tagad arī ļoti uzmanu, lai virtuvē nebūtu cepšanas laikā logs vaļā, tad maizīte sakrītoties. To esmu dzirdējusi no vecām maizes cepējām.
Es tagad uz pannas lieku 1 garenu kukuli un otra garenā vietā taisu 2 apaļus, tā izcepas 3 kukuļi un  vismaz vienu mazo varam kādam uzdāvināt.

Galvenais nenobīsties par pirmajām reizēm, visu uztver ar humoru un darbiņu dari ar mīlestību. Un maizītes cepšana patiesībā ir ļoti vienkārša. Ja kādi jautājumi, tad raksti:)

Lai labi garšo!!!  

 

Mīlestībā,

Dace

2012-11-03 02:25  |  Skatīts: 1393x   

Atpakaļ